Vlastní lednice na zrání masa!
Maso se nechává vyzrát z důvodu posmrtné ztuhlosti svalové tkáně, která se projevuje okamžitě po porážce zvířete. Proces zrání masa je jedinou možností, jak se této tuhosti zbavit. Během procesu zrání dochází k postupnému rozkladu bílkovinných struktur v masu, což vede k jeho křehčí konzistenci.
Vyzrálé maso má také intenzivnější chuť.
Dobře vyzrálé maso je křehké, šťavnaté a bohaté na živiny. Má jich dokonce víc než maso čerstvé.
Suché zrání znamená, že kolem masa proudí vzduch a přebytečná voda z masa odchází. Maso je pak křehké a má výraznou chuť. V případě mokrého zrání je maso zabaleno do sáčku a voda zůstává v něm. Díky mokrému zrání se prodlužuje životnost masa a to také získává křehkost, i když není tak výrazná jako v případě suchého zrání.
Doba zrání se liší dle druhu masa, může se pohybovat v období 2 až 6 týdnů.